Probiotics: Hvad det er og hvad det gør

Probiotics er en bestemt type af kosttilskud, som har en række positive fordele, der kan tælle alt fra vægttab og bedre immunforsvar til bedre fordøjelse og sundere hud. Men hvad er Probiotics egentligt og hvad kan det føre til af fordele (og potentielt set ulemper)?

Det kan du blive klogere på i denne artikel om Probiotics, hvor vi starter ved begyndelsen: hvad er Probiotics egentligt?

Hvad er Probiotics?

Probiotics er bakterier, der kan påvirke dit helbred positivt, når de indtages. Det angives allerede lidt i navnet, hvor Pro antyder noget positivt, og Biotics antyder noget levende. Det kan med lidt løs hånd oversættes til Positive Mikroorganismer – for det er i realiteten det, der er tale om.

Som udgangspunkt er der tale om bakterier, men Probiotics kan også indeholde typer af gær, som eksisterer i kroppen på forhånd. Når man tager Probiotics som kosttilskud øger man således antallet af naturlige og gode bakterier i kroppen, som kan føre til en række fordele – men mere om det senere.

Probiotics kan også indtages på andre måder end som kosttilskud. Flere af de gode bakterier findes nemlig også i mad som eksempelvis kefir, sauerkraut, kimchi og yoghurt. Alle typer af mad, der er oppe i tiden og som anses som værende gavnlige at spise. Sammenlignet med et kosttilskud er koncentrationen af de positive bakterier ikke lige så høj, men det kan alligevel være en god måde at supplere sit indtag af gode bakterier på.

Hvad gør Probiotics?

Probiotics er, som tidligere nævnt, en kombination af ”gode” bakterier og / eller gær. I daglig tale bliver bakterier ofte omtalt som negative, men realiteten er, at der er trillioner af bakterier i din krop, der hovedsageligt er gode eller uskadelige. Faktisk er det blot et fåtal af bakterierne i kroppen, der kan forårsage sygdomme.

Derfor er der heller ikke noget at være bange for, når man taler om, at Probiotics indeholder bakterier. Det er nemlig de ”gode” af slagsen, som angiveligt kan bidrage positivt til helbredet på flere forskellige måder. Flere studier viser, at de rette bakterier i maven kan føre til vægttab, bedre fordøjelse, bedre immunforsvar, sundere hud og lignende.

Forskning tyder på, at effekterne ved indtag af Probiotics er positive og gavnlige, men da det endnu er et relativt nyt område inden for kosttilskud, er der stadig plads til forskning i virkningen af at tilføre kroppen de positive bakterier.

Derfor er bakterier vigtig for din krop

Det vurderes, at din maver huser op mod 500 forskellige typer af bakterier, som alle lever i et stort og meget komplekst økosystem. Maven – og dens bakterier – er utrolig vigtig, fordi det er her, at kroppen producerer vitaminer, fordøjer fibre og anden mad, som blandt andet stimulerer immunforsvaret. Helt generelt er det disse bakterier – og øvrige mikroorganismer i maven – der sikrer, at kroppens metabolisme fungerer, så du kan optage de nødvendige næringsstoffer.

Forskning viser, at hvis der ikke er balance i bakterierne i maven, kan det føre til en række sygdomme som eksempelvis fedme, diabetes, kræft, depression og flere. Her kan Probiotics være med til at skabe balance, og sikre et bedre helbred.

Kan det være skadeligt at indtage Probiotics?

Som udgangspunkt vurderes det ikke, at Probiotics er skadelige at indtage. Man giver blot et tilskud af bakterier, som allerede eksisterer i kroppen. Man skal dog være opmærksom på indholdet i de Probiotics man indtager, for det er ikke et område, der er lige så strengt kontrolleret af de offentlige myndigheder som eksempelvis medicin.

Hvis du er tvivl om, hvorvidt du bør tage Probiotics, kan du altid høre din læge ad. I de fleste tilfælde vil du sandsynligvis få at vide, at det ikke bør være noget problem. Døjer du med mere seriøse sygdomme, et nedsat immunforsvar eller lignende, kan den ekstra tilførsel af bakterier dog vise sig at have en negativ effekt, hvorfor du bør være forsigtig med at tage Probiotics.

For personer med et almindeligt og sundt helbred, tyder alt dog på, at der blot er positive effekter ved at supplere med Probiotics. Hos OptiLife specialiserer vi os Probiotics som kosttilskud, og vi gør meget ud af at fremstille og sælge Probiotics igennem Vitality+ med et sundt indhold af naturlige bakterier og vitaminer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Shopping Cart